Články autora Tereza Vávrová

asistenšní pes retrívr ray a jeho páníček

Helppes – příběh psího hrdiny

Pan Marek trpí na epileptické záchvaty, žije se svou přítelkyní a fenkou Baruškou, která mu se záchvaty pomáhala, ale nyní už je v psím zaslouženém důchodu a aktivní pomoc mu poskytuje její nástupce, také vycvičený ve společnosti Helppes. Ta pomáhá osobám s nejrůznějšími druhy handicapů na jejich cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti prostřednictvím speciálně vycvičených psů. Takto vycvičení psi jsou všichni hrdinové, protože bez nich by osoby s handicapy jen těžko fungovaly v běžném životě. My vám nyní představíme příběh jednoho z nich, a to konkrétně psího asistenta Flat coated retrívra Reye, který každý den radostně a bez ustání pomáhá panu Markovi.

jack russel teriér na zelené trávě

Jack Russell teriér

Malý neposeda plný temperamentu. Tak by se dal popsat věrný společník v podobě Jack Russell teriéra. Jaké jsou jeho další charakteristické rysy a pro koho se hodí?

kotě je u stromku s dárky a pamlsky

Vánoční cukroví pro kočky: 3 recepty, které potěší všechny mlsné jazýčky

Recepty na psí cukroví už jste vyzkoušeli a říkáte si, jestli náhodou nemáte i tipy na cukroví pro kočky? Samozřejmě máme! I váš kočičí miláček si zaslouží mít na vánočním stole svojí misku dobrůtek. Tak hurá na pečení!

malinois pozuje v lese s modrým obojkem

Základy psí hygieny: Víte, jak správně pečovat o psa od uší až po tlapky?

Pravidelná péče o uši, tlapky, drápky a srst vašeho parťáka by měla být samozřejmostí. Jak správně pečovat o svého miláčka od hlavy až po tlapky?

borderka čmuchá pamlsek ve srolovaném ručníku dle metody enrichment

Enrichment: Proč to vyzkoušet?

Chcete, aby byl váš mazlíček šťastný a spokojený? Chcete podpořit jeho instinkty? Zjistěte, co je to enrichment a jak tuto metodu zařadit do každodenního života svého parťáka. Spokojenost na všech frontách zaručena! Co je Enrichment?Enrichment - v poslední době velmi často skloňované a vyhledávané slovo. Jedná se o “zpestření prostředí a uspokojení fyzické a psychologické potřeby zvířat v lidské péči”. Jde o aktivity a činnosti, které napodobují aktivity zvířat z volné přírody tak, aby to zlepšilo kvalitu jejich života.  Zjednodušeně se jedná o postup, kterým se podporuje přirozené chování zvířat. Proto v zoologických zahradách funguje tzv. zoo enrichment. Enrichment se ale uplatňuje i při soužití s domácími mazlíčky.  Příklad: Ledním medvědům zamrazují ošetřovatelé potravu do ledu – pro lední medvědy je to tak ve volné přírodě přirozené.

pes slaví narozeniny, má na hlavě čepičku a před sebou má dort

Dort pro psa - recepty

Chipík před nedávnem slavil své 4. narozeniny a já mu jako správná panička nakoupila dárky v podobě hraček, pamlsků, buřtíků a rozhodla se, že mu ještě navíc udělám narozeninový dort…

dívka drží láskyplně hlavu psa a tiskne ji ke své

Zvířecí hrdinové, kteří zachránili život člověka

Často slýcháme příběhy, ve kterých zvíře zachránilo život člověku. Po celém světě žije nespočet hrdinů z říše zvířat - a my jsme pro vás vybrali ty největší hrdiny a nejzajímavější příběhy. Varování - slzám dojetí se nejspíš nevyhnete.

pes leží a má vedle sebe jablka v košíku a na táccích vánoční cukroví pro psy

Vánoční cukroví pro psy a kočky

Také milujete Vánoce s vůní čerstvě upečeného cukroví? Mňam. S tím úklidem už je to horší že ano, ale napadlo vás někdy upéct sušenky i pro svého psa nebo kočku? Já osobně je peču tak 3x do roka a na Vánoce nesmí domácí sušenky chybět, to by bylo vyčítavých pohledů.

borderka blue merle je s paničkou na výletě u lesa

Jak se chovat se psem v lese a jeho okolí?

Srnky, zajíci, bažanti… v běžné přírodě jsou tak dobře maskovaní, že pokud se pořádně nedíváte, neuvidíte je. Ale váš pes ano. Uvidí je, ucítí, a pokud ho nemáte pod kontrolou, může za nimi směle vyrazit. Chytit, vyplašit, zranit či dokonce usmrtit.  Chodíte se psem pro tyto případy raději na vodítku či zastáváte názor „kde jinde, než v lese se má pes proběhnout“?

zakrslý králík beránek v postroji chroupe trávu

Zakrslý králík jako domácí mazlíček

Přemýšlíte nad tím, že si pořídíte králíčka domů? Pokud ano, ráda se s vámi podělím o své vlastní zkušenosti. Vždy jsem chtěla především psa, ovšem před pár lety jsem ho mít nemohla kvůli pronájmu. Moc jsem ale toužila po vlastním mazlíčkovi, o kterého bych se mohla starat. A víte, který mazlíček nakonec vyhrál? Právě zakrslý králík. Můj králičí mazlíček je plemene beránek, jmenuje se Cinamon (Skořička) a od první chvíle jsem se nestačila divit, jak jsou si právě se psem podobní.

pes kavalír leží na vstupenkách na for pets

For Pets se blíží a Akinu nebude ani letos chybět

Již poněkolikáté se účastníme tohoto oblíbeného pražského veletrhu chovatelských potřeb. Chceme vám být blíže, popovídat si s vámi a poznat osobně vaše mazlíčky, díky kterým se nám ráno lépe vstává do práce.

kočka je na podzimní zahradě má modrý obojek a dostává od paničky pamlsek Akinu

Jak naučit chodit kočku na vodítku?

Zní to jako vtip? Ne opravdu si z vás nestřílíme. V dnešní době je stále ve větší oblibě nejen venčení psů, ale také koček či zakrslých králíčků. V Praze jsem dokonce potkala pána, co venčil poníka a dával mu povely „sedni“ a „zůstaň“ jako kdyby to byl pes.Pokud nechcete, aby si vaše kočička doma jen válela šunky, můžete s ní začít chodit na procházky ven. Jen je třeba na to kočičku postupně připravit. Kočky jsou divoké šelmy milující svobodu. Dejte tedy té své dostatek prostoru a času takovouto novinku vstřebat.

pes okusuje chladící nanuk Akinu

Jaké jsou trendy hračky pro psy na léto?

Sháníte zajímavé a užitečné hračky pro psy na léto? Víte, co teď zrovna frčí? My vám to prozradíme, ať jste stále v obraze.

dvě sheltie sedí u stromu, každá z jedné strany a před sebou mají pytlíčky s Akinu masíčky

Jak vybrat vhodný pamlsek na trénování

Chcete vašeho pejska naučit nějaký tríček? Protože většina psů přemýšlí asi nějak takhle – „Ty po mě něco chceš? A co za to? Joo ty v ruce nemáš žádnou ňamku? Tak tohle já dělat nebudu…“ - nepodceňujme správou motivaci.Je to tak, některé pejsky stačí správně namotivovat hračkou, ale většina psů má raději odměny formou pamlsků. Navíc, čím těžší cvik, tím to chce lákavější a voňavější odměnu.Nesmíme také zapomenout, že pamlsky jsou důležitou součástí výživy našich pejsků a měly by jim především chutnat.

husky jí z Akinu misky krmivo Akinu Vitality

Jak šetrně přejít na novou značku psích granulí?

Dáváte pejskovi granule, ale přestaly mu vyhovovat, nechutnají mu, nebo jste nalezli jiné, mnohem kvalitnější? Důvody, proč krmivo změnit mohou být různé, přechod na nové granule však většinou zůstává stejný.

sheltie má za sebou černé pozadí se zářícími světélky

Jak zvládnout Silvestr

Většina majitelů psů a koček nadšení ze silvestrovských ohňostrojů zrovna nesdílí. Poslední dobou se navíc rozmohl trend pouštět rachejtle nejen o silvestrovskou půlnoc, ale nonstop od Vánoc až po Nový rok. Každý rok se kvůli stresu a polekání ztratí svým majitelům několik zvířat. Aby mezi nimi nebyli i ti vaši parťáci, přinášíme vám pár praktických tipů, jak útěku předcházet.

pes leží na vánočním řetězu a vedle něj je položená vánoční hračka Akinu tučňák

Inspirace na vánoční dárky nejen pro naše čtyřnožky

Listy už dávno opadaly, venku se nám ochladilo, tma přichází již v odpoledních hodinách…máme tady zimu. A s ní přicházející Vánoce. Také už se těšíte? Já moc, a proto jsem si řekla, že vám sepíšu pár tipů na vánoční dárky. A to nejen pro vaše čtyřnohé parťáky. Ušetřete svůj drahocenný čas a nechte se inspirovat.

venku prší a border kolie se schovává pod stromem

Když psa uštkne zmije

Není to tak dlouho, co jsem byla venčit svého čtyřnohého parťáka Chipa a kousek za vesnicí jsme potkali zmiji. V klidu se proplazila kolem nás a schovala se v husté trávě. Hned mi blesklo hlavou, že vlastně nevím, co bych v situaci, že by Chipa kousla dělala. A tak jsem začala zjišťovat nějaké infomace, o které bych se s vámi ráda podělila.

pes skočil do vody a caká kolem něj voda

Jak zvládnout horké letní dny

Že své parťáky v těchto vedrech nemáme zbytečně vozit autem, natož v autě nedej bože nechávat víme jistě všichni. Že se asfalt, na kterém venčíme může zahřát i na 70°C víme také, ale jak našemu parťákovi ulevit?

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie